Bron: Quest/Paul Serail (2014)

Quest nr. 124, juni 2014

Quest nr. 124, juni 2014

Is het een goed idee om insecten te gaan eten?
Willen we in 2050 nog genoeg te eten hebben, dan moeten we overschakelen van varkens en koeien op larven en sprinkhanen. Quest probeerde het vast: redacteur Paul Serail at een week lang geen vlees, maar insecten…

Even Slikken.
“Zeg maar tegen Quest dat je moeder daar geen zin in heeft, ik ga geen insecten eten Paul.” Ik zou bij mijn ouders gaan eten omdat mijn vader jarig is, maar in plaats van vlees eet ik deze week insecten. Voor de zekerheid heb ik mijn moeder van tevoren maar even gebeld. Zij wil duidelijk geen insecten in haar keuken. “Je eet je beesten maar thuis.” Dus zit ik om vier uur ’s middags in eigen huis aan de rijst met roerbakgroenten, sprinkhanen en buffalowormen. Wel schuif ik ’s avonds bij pa en ma nog even aan voor een bord tomatensoep. Zonder ballen.

Een dag eerder begon mijn insecteetweek. Arnold van Huis, hoogleraar tropische entomologie aan de Wageningen Universiteit, heeft mij uitgelegd dat insecten eten beter is voor het milieu. Het is ook nodig om over te schakelen op insecten als bron voor dierlijke eiwitten omdat het niet gaat lukken om genoeg koeien, kippen en varkens voor de groeiende wereldbevolking te houden. Kan zijn, maar hoe is het om insecten te eten? Zijn ze lekker? Is het niet teveel gedoe in de keuken? En komen mijn vrienden nog wel bij mij eten als ze weten dat ik hen insecten voorschotel?