Entomofagie, ofwel de kunst en wetenschap van het eten van geleedpotige (ongewervelde) dieren met een geleed lichaam en aanhangsel, in het bijzonder insecten, komt veelvuldig voor in talrijke delen van de wereld. Tot de dag van vandaag is entomofagiein de Westerse wereld niet ingeburgerd. Met name vanwege het ontbreken van een gegarandeerd aanbod van eetbare insecten. En vanwege een overdaad aan ander, minder duur voedsel in verstedelijkte gebieden.

Andere negatieve factoren zijn de twijfels over de kwaliteit en de voedselveiligheid van eetbare insecten gevangen in de natuur en de onervarenheid van voedselcontrole van eetbare insecten. Van de vele insectensoorten die door mensen gegeten kunnen worden, kennen we er ongeveer 1400 soorten. In Afrikaanse landen worden ongeveer 27 soorten wijdverbreid geconsumeerd; in Noord- en Zuid-Amerika 23 soorten; in Aziatische landen rond de Stille Oceaan worden 29 soorten eetbare insecten gegeten. In Noord Thailand zijn om en nabij 200 soorten insecten een welbekend onderdeel van het dieet van de armere bevolking en een aanzienlijk deel daarvan heeft zijn weg gevonden naar de hoofdstad Bangkok. Daar tegenover hebben de Filippijnen een van de rijkste geleedpotigen gemeenschappen ter wereld. In essentie worden alle soorten als eetbaar aangemerkt.

In ons land mogen geen “wilde” insecten worden verwerkt tot voedsel. De insecten moeten zijn gekweekt door gerenommeerde kwekers, zodat vanaf de bron bekend is wat de insecten hebben gegeten. Op deze wijze is organisch of biologisch insectenvlees te kweken.
Insecten houden goed zware metalen vast. Als een insect in het wild van bespoten gewassen eet, zullen de pesticiden in zijn lichaam worden opgeslagen. Deze pesticiden zullen daarna weer in ons eten terecht komen. Gekweekte insecten komen niet in aanraking met pesticiden of anti-biotica.

Als voedingsbron zijn insecten erg voedzaam. Talrijke insecten hebben in gedroogde of gekookte staat een dubbel zo hoog eiwitgehalte dan traditioneel vlees en ze zijn rijk aan vitamines en mineralen. Insectenvlees is m.n. vanwege de grote hoeveelheden natuurlijke proteïnen een goede vervanger voor traditioneel vlees.

Een studie heeft aangetoond dat een portie veenmollen van 150 gram, 28 procent van de dagelijkse eiwitbehoefte oplevert. Ander op insecten gebaseerd voedsel dat algemeen gekend is in grote delen van de wereld zijn geroosterde sprinkhanen, gegrilde worm chips en in chocolade gehulde of geroosterde monstermieren en meikevers.

Het op grote schaal kweken van eetbare insecten wordt ten zeerste aangemoedigd omdat ze instrumenteel zijn in het verminderen van armoede en honger in afgelegen gebieden. Het kweken moet echter op de juiste wijze plaats vinden om ziektes te voorkomen.

Promotie en ondersteuning is belangrijk om te garanderen dat de ontwikkeling van deze nieuwe manier van voedselproductie levensvatbaar is en er een gat in de markt gecreëerd zal worden. Het is een inspirerend perspectief dat leidt tot bewustwording en inzicht. Voor meer informatie over eetbare insecten, ga naar Nochey.