Bron: www.libelle.nl – Kim Dierckx (2014)

Zie jij het al voor je? Een boodschappenlijstje boordevol lekkere insecten? Een gefrituurde sprinkhaan voor in de salade, een meelwormenquiche als diner en een burger van meel-en buffalowormen voor bij de televisie ‘s avonds. Volgend jaar is het mogelijk!

Vanaf januari 2015 zullen er in Nederland insectenproducten te koop zijn in de supermarkt. Behalve dat het gezond is, biedt een insectenmaaltijd ook de mogelijkheid om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld.

Insecten zijn gezond

Als men gaat kijken naar de voedingssamenstelling, zijn insecten minstens zo goed als vlees. In een insect zit alles wat we nodig hebben: alle aminozuren, 14 vitamines, 12 mineralen en alle vetzuren die goed zijn voor ons. Neem bijvoorbeeld een sprinkhaan. Deze is net zo voedzaam als een biefstuk.

Moeten we dit gaan eten?

We moeten het niet gaan eten, maar men denk dat we dat wel gaan doen. In de toekomst is het gangbare vlees niet voldoende om iedereen te voeden. En nog een belangrijke bijkomstigheid: 1 kilo biefstuk kost 10 kilo voer. 1 kilo sprinkhaan kost maar 1,5 tot 2 kilo voer. Een opmerkelijk verschil!

Wat houdt ons tegen?

En wat houdt ons tegen? Eet jij garnalen? De sprinkhaan is de garnaal van het land.
Maar waarschijnlijk hebben wij een afkeer van insecten omdat dat met de paplepel is ingegoten. Van jongs af aan wordt er “bah” tegen insecten gezegd. We zijn heel makkelijk in het doodslaan van deze beestjes, laat staan dat we ze gaan opeten.

Toch zou je jezelf er eens aan moeten wagen. In België zijn er al insecten te koop in de supermarkt. Het schijnt helemaal niet zo vies te zijn als we denken!