Bron: Metro/Wilke Martens (2012)

Knapperige sprinkhanen of een salade met meelwormen (jonge kevertjes). Van entomoloog Marcel Dicke mogen insecten ook op Nederlandse borden belanden.

Insecten eten is niet alleen gezond, het wordt zelfs noodzakelijk. Dat zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan Wageningen University. Samen met Arnold van Huis en Henk van Gurp schreef hij Het Insectenkookboek.

Zijn insecten gezond?
Ja, heel gezond. Als je kijkt naar de samenstelling van insecten, zie je dat het eiwitgehalte heel erg hoog is. Daarnaast zitten er behoorlijk wat mineralen in, zoals ijzer en zink. De vetzuren in insecten zijn over het algemeen beter dan die in vlees, het gaat namelijk om veel meer omega 3-vetzuren. Kortom, de samenstelling van insecten is vergelijkbaar of misschien zelfs beter dan die van regulier vlees.

Maar heb je voor een maaltijd niet heel veel insecten nodig?
Nee, dat valt mee. Kijk, als je normaal gesproken een pond biefstuk eet, kun je nu kiezen voor een pond insecten. Maar hebben we wel een bord vol insecten nodig? Wat mij betreft niet. Een gezond dieet bestaat vooral uit een gevarieerd dieet, insecten kunnen daar onderdeel van uitmaken.

Het argument voor het eten van insecten is vaak dat het een goede vleesvervanger is. Maar er zijn toch al talloze andere vleesvervangers?
Ik hoef niet per se iedereen aan de insecten te hebben. Ik zie het ook niet als mijn missie om vleesconsumptie terug te dringen. Al zou dat mooi zijn, we zouden rustig met een derde van de huidige vleesconsumptie toekunnen, zonder dat het slecht is voor onze gezondheid.
De toenemende wereldbevolking voeden op de manier zoals we nu doen, lukt niet met vlees. Dus moet je naar alternatieven gaan kijken. Minder vlees eten is zo’n alternatief, maar insecten eten is er ook een.

En volgens u een erg goed alternatief?
Insecten zijn van gelijke, of misschien wel betere kwaliteit dan vlees. Daarbij zijn insecten lekker en kun je er enorm mee variëren. Op dit moment zijn er nog maar drie soorten op de markt, maar als er meer mensen insecten gaan eten zal dit aanbod toenemen. En dan krijg je een veel gevarieerder aanbod dan we ooit aan vlees zullen hebben.

Hoe ziet u de toekomst van de consumptie van insecten in westerse landen?
Er zijn mensen voor wie het heel lang zal duren voor ze willen zien wat ze eten. Een insectenburger, waar ze gemalen in zitten, zou dan een goed idee zijn. Maar er zijn ook mensen die juist wel willen weten wat ze eten. Kijk bijvoorbeeld naar scampi’s of kreeft, dat wil je niet gemalen hebben.

Moet je insecten daar mee vergelijken?
Garnalen en sprinkhanen lijken heel erg op elkaar. In sommige landen heten sprinkhanen dan ook de garnalen van het land.

Lijken ze ook op elkaar qua smaak?
Nee, dat niet.

Langzaam zie je insecten verschijnen in de schappen van winkels, maar ze zijn nog lang niet overal verkrijgbaar. Kunnen mensen die graag eens een insect willen proberen in de tuin op zoek?
Dat is absoluut niet verstandig. Net zoals het niet verstandig is om voor je groenten en kruiden gewoon naar buiten te gaan, tenzij je er heel veel van weet. Niet alle insecten en planten zijn eetbaar.

En als je op vakantie in Azië eens wat wil proberen op een markt?
Alles wat daar wordt aangeboden en wat lokale mensen ook eten, kun je zeker proberen. Zelf heb ik vier maanden in China gewoond en alles wat ik tegenkwam aan insecten heb ik geprobeerd. Dat was fantastisch.

Toch zijn de recepten in Het Insectenkookboek niet exotisch.
De recepten zijn door Henk van Gurp, een van de mede-auteurs van het boek, gemaakt. Ons idee was dat de thuiskok de gerechten moet kunnen maken. We proberen aan te sluiten bij de beleving van mensen, behalve dat het nu om insecten gaat.

Wanneer denkt u dat we zijn ‘overgestapt’ op insecten?
Het proces is nu al aan de gang. Maar of we ooit allemaal insecten gaan eten? Ik denk het wel, al gaat dat lang duren. Ik heb wel de afgelopen jaren een stijging gezien en die stijging gaat ook steeds sneller.

Grote partijen als Unilever zijn onlangs afgestapt van de plofkip. Denkt u dat ze ook al toe zijn aan insecten als eiwitbron?
Als ze morgen het gesprek willen aangaan, zijn ze van harte welkom. Maar ik denk dat dat iets langer gaat duren. Partijen als Unilever of supermarktketens wachten op de consument. Op dit moment vinden ze dat de consument nog niet hard genoeg roept, maar zodra ze vinden dat ze dat wel doen, zul je zien dat de Unilevers en Albert Heijns over gaan.