Bron: AD.nl (2013)

Dat het eten van insecten gezond is, omdat ze veel eiwitten bevatten, weten we inmiddels. Maar om deze kleine kruipers ook daadwerkelijk te verorberen, is een  andere kwestie. Insecten worden vaak geassocieerd met bederf en dood. Toch blijkt uit recent  gehouden onderzoek dat Nederland niet onwelwillend staat tegenover het eten van insecten. Zo blijkt dat 70% van de 500 respondenten welwillend staat tegenover insecten eten.

De voorkeur gaat uit naar gefrituurde sprinkhanen. Dit is gebleken uit de voorlopige onderzoeksresultaten van Wetenschap24. Deze maand besteedt de publieke omroep veel aandacht aan insecten. Zo toont het digitale kanaal HollandDoc24 in de eerste week van november reportages en documentaires over de bijzondere eigenschappen van insecten en onderzoekt de wetenschapsportal van de publieke omroep W24 de bereidheid om insecten te eten.

Via de gratis te downloaden Input-app van W24 vulden inmiddels 500 respondenten de vragenlijst in. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat 70% van de respondenten welwillend staat tegenover het eten van insecten. 33% heeft er helemaal geen problemen mee, en 37% wil misschien wel insecten eten.   Als je insecten zou moeten eten dan wil de grootste groep gefrituurde sprinkhanen (40%) of een tot poeder verpulverde insectenmix (32%). Het minst geliefd zijn de kakkerlakken (5%).

Wanneer je helemaal geen insecten wilt eten, dan heb je een probleem, want in veel voedingsmiddelen zitten regelmatig kleine kruipers. Hier zijn de respondenten zich van bewust. Zo weet 56% dat er schildluizen gebruikt worden in het glazuur van roze koeken. Maar dat er met regelmaat fruitvliegeieren zitten in tomatensaus is veel minder bekend, slechts 16% is daarvan op de hoogte. Het onderzoek loopt nog.

Meedoen
Iedereen kan nog meedoen via de Input-app van Wetenschap24. Deze is te downloaden in de app-store. Het eindresultaat wordt in de laatste week van december bekend gemaakt.