Bron: NU.nl, 08-01-2016

Insectenolie kan een nieuwe bron worden voor omega-3-vetzuren, die tevens duurzaam is.

Insecten worden al gebruikt als bron van eiwit, maar er kan ook olie uit worden gehaald. Die olie gaat nu nog verloren, zegt onderzoeker Daylan Tzompa Sosa van de Wageningen Universiteit.

Het zou een duurzaam alternatief zijn voor huidige omega-3-bronnen: insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen leven op plantaardig afval.

Vetzuren

Voor haar promotie onderzocht Tzompa Sosa vetten in melk. Uit nieuwsgierigheid liet ze vergelijkbare analyses los op de olie die een collega overhad na eiwitextractie uit insecten. “Die olie blijkt veel vetzuren te bevatten, zowel verzadigde als onverzadigde.”

Tzompa Sosa stelt ook dat de olie op een milieuvriendelijke manier te winnen is. In vergelijking met andere processen levert het dan ook het hoogste rendement en de beste kwaliteit op.

Ze haalde onder meer olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken en sprinkhanen. “Het ruikt allemaal anders, het een lekkerder dan het andere.”

Vis

Nu is vis doorgaans de bron voor het gezonde omega-3. Het vetzuur wordt toegevoegd aan levensmiddelen en kattenvoer, en in capsules gestopt.

In Wageningen loopt nog ander onderzoek naar teelt, dieet en verwerking van insecten voor olie. Er volgt onder meer nog een risicoanalyse van gebruik van insectenolie voor mens en dier.