In deze moderne tijden zijn er niet veel mensen die kiezen voor het eten van insecten en veel mensen zullen insecten als een abnormale voedselkeuze beschouwen. Echter, een groot aantal mensen in een groot aantal landen zien insecten als een bron van vlees. Voor verscheidene volkeren in Azië is het eten van insectenvlees een dagelijkse routine. Niettemin zou het op een dag een zegen kunnen zijn enige kennis van insecten eten te hebben voor het geval je onverhoopt op een afgelegen plek strandt waar je geen toegang hebt tot je normale voedselvoorraad. Leden van de Amerikaanse militaire strijdkrachten bijvoorbeeld worden tijdens hun basistraining als onderdeel van hun overlevingsstrategie geleerd om insectenvlees te eten. Insecten zijn alom aanwezig en gemakkelijk te vangen. Bovendien zijn ze een rijkere bron van eiwitten dan biefstuk, zijn ze gemakkelijker te bereiden en is het veel veiliger dan vlees van hoger ontwikkelde dieren, vis en gevogelte.

Insectenvlees kan meer dan drie keer zo veel eiwitten leveren dan eender welke vleessoort of vis. Ze kosten niks, dus je hoeft alleen maar te weten waar en hoe je ze kunt vangen. Niet tegenstaande dat moet je niet elk insect dat je in handen krijgt zomaar opeten. Er zijn een aantal simpele regels. Blijf uit de buurt van alles dat kan bijten of steken. Niet dat ze gevaarlijk zijn, maar schepsels als honingbijen, wespen en een aantal mieren soorten smaken niet zo best als gevolg van het vergif dat ze vormen voor hun beten en steken. Een uitzondering op deze regel is de schorpioen. Verscheidene mensen beschouwen de schorpioen als een delicatesse.

Samengestelde insecten zijn ook niet smakelijk, in het bijzonder rupsen. In de regel moeten vliegende insecten zoals vliegen, muggen, enzovoort ook vermeden worden. Grote akelige kruipers (kakkerlakken uitgezonderd), sprinkhanen, krekels en schorpioenen zijn prima. Ook wormen, larven en maden zijn in orde, zeker de larven van de honingbij, de wesp en de horzel. Termieten en niet stekende mieren kunnen ook gegeten worden. In Nederland en België worden voornamelijk meelwormen, buffalowormen, krekels en sprinkhanen gekweekt als insectenvlees voor humane consumptie. Insectenvlees past prima in een proteïne-dieet en in sportvoeding.

In steeds meer Westerse restaurants worden insecten als delicatesse op de menukaart gezet en door chefkoks bereid.

Voor meer informatie over insectenvlees, ga alsjeblieft naar Nochey.