Bron: Volkskrant/Tonie Mudde (2013)

Kan het eten van meelwormen leiden tot benauwdheid en vlekken op de huid? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, onderzoeksinstituut TNO en UMC Utrecht gaan dat binnenkort uittesten op proefpersonen. In het laboratorium zag dit onderzoeksteam onlangs hoe de eiwitten van meelwormen samenklonteren met de antistoffen van mensen die allergisch zijn voor schaaldieren of huisstofmijt. Volgens de onderzoekers ‘een sterke aanwijzing’ dat ook het eten van meelwormen bij deze groep – van ongeveer een miljoen Nederlanders – allergische klachten kan veroorzaken.

De onderzoekers waarschuwen net nu instanties het eten van insecten aanbevelen. Zo publiceerde de Verenigde Naties dit voorjaar een lijvig rapport dat de diertjes looft om hun voedingswaarde en duurzaamheid. Insecten voeden zich met afval, voedselresten en dierlijke uitwerpselen. Bovendien groeien ze erg efficiënt; zo is voor het kweken van een kilo krekels twaalf keer zo weinig voedsel nodig als voor een kilo biefstuk.

Meelwormen zijn de insecten die het sterkst zijn doorgedrongen in de voedselindustrie. De diertjes zitten in veevoer en speciaalzaken verkopen ze als knapperige snack. ‘Vandaar dat we ons in eerste instantie richten op dit insect’, zegt Marty Blom, voedselallergie-expert bij TNO. ‘Genetisch gezien zijn meelwormen familie van de huisstofmijt en schaaldieren als de garnaal. We hielden er dus al rekening mee dat ze voor vergelijkbare allergische reacties kunnen zorgen.’

In Utrecht worden in een huidpriktest extracten van meelwormen en garnalen in het lichaam gebracht. Een deel van de proefpersonen doet ook mee aan een zogeheten provocatiestudie, met oplopende hoeveelheden vermalen meelworm in hun maaltijden. Vlekken op de huid, jeukende ogen en benauwdheid wijzen dan op een allergische reactie.

Vervolgonderzoeken zullen in het teken staan van andere insectensoorten en de bereidingswijze. Blom: ‘Wie allergisch is voor appels kan vaak prima appeltaart uit de oven eten. Misschien werkt dit bij meelwormen, sprinkhanen en kevers ook zo. Dan kan ook wie allergisch is smullen van insecten.’