Bron: Vrij Nederland/Evert Nieuwenhuis (2014)

Ento (‘The art of eating insects’) ziet eruit als een exclusieve lekkernij, alsof het, tja, sushi is.

‘Niet lang geleden vonden de mensen het eten van rauwe vis bizar, nu is iedereen gek op sushi’, zegt de Mexicaans-Duitse ontwerpster Julene Aguirre. Met de start-up Ento, voortvloeiend uit haar afstudeerproject aan de Royal College of Art in Londen, zoekt zij naar een manier om sprinkhanen, meelwormen en mieren als lekkernij te presenteren. De vergelijking met sushi is niet gek: zoals Japanners rauwe vis eten, behoren insecten voor zo’n 2 miljard mensen tot het dagelijks voedsel.

Onlangs gaf Aguirre een zinnenprikkelende presentatie op techfestival Border Sessions. Bij een broodje kaas licht ze de gedachte achter Ento toe. ‘Het eten van insecten in plaats van vlees is goed voor de wereld. De groeiende mondiale middenklasse wil steeds meer vlees eten. De aarde kan dat niet aan; veeteelt is nu al verantwoordelijk voor 70% van al het agrarisch landgebruik en 20% van onze CO₂-uitstoot. Insecten zijn een duurzaam alternatief. Van tien kilo voedsel maken insecten negen kilo eetbaar vlees, koeien slechts een kilo’. Aguirre lacht: ‘Maar nu vertel ik je insecten níét aan de man moet brengen: omdat het verantwoord is. Je moet juist benadrukken dat ze zo lekker zijn.

Ento (‘The art of eating insects’) ziet er dan ook uit als een exclusieve lekkernij voor kosmopoliete culturele elites – alsof het, tja, sushi is. Geen meelwormburgers die sinds kort in enkele Jumbo-filialen te koop zijn, maar exquise, nieuwsgierig makende hapjes.

Deze zomer had Ento een pop-up restaurant in Londen dat elke dag uitverkocht was. Op het menu stonden o.m. Croquette cube-breaded mashed potato and honey caterpillars en White chocolate honeypot ants. De insecten werden bijvoorbeeld geserveerd als bonbongrote blokjes. Een schaaltje bevat verschillende hapjes met elk een eigen kleur, met verse kruiden en een streepje kleurige saus. Het servies is clean en strak. Het design van het houten bestek eenvoudig en verrassend. Alsof Steve Jobs achter het fornuis stond.

Na het pop-up restaurant wil Ento lunchboxen op de markt brengen, en dan kant-en-klare producten zoals sauzen. In 2020 moet er een bakje verse insecten in de koeling van supermarkten liggen die mensen zelf kunnen bereiden. Nu komen de insecten uit Spanje, maar op termijn moeten ze aan de randen van westerse steden geproduceerd worden. Bijvoorbeeld in verplaatsbare minicontainers die staan waar het warm is (wellicht datacentra) of waar voedselresten voorhanden zijn. Aguirre: ‘In Mexico zijn eieren van een bepaalde miersoort geliefder dan kaviaar. Waarom zouden mensen in Amsterdam of Londen dat ook niet lekker vinden? Als je ze maar op de juiste manier presenteert.’